Carla V. overleden

Carla overleden door Georgette Koning
Iedereen boven de veertig herinnert zich het een sensueel bewegende Jerney Kaagman in loeistrak leer. Het metallic blauwe broekpak – met spannend decolleté – waarin ze in 1978 met Earth and Fire de hit Weekend in Toppop vertolkte zat als gegoten. Maatwerk was de specialiteit van de dinsdag overleden Carla van der Vorst (1947-2010), ontwerper van leren kleding onder het label Carla V. Ze was al enige tijd ziek.

Carla van der Vorst kleedde in de jaren zeventig en tachtig meer Nederlandse hitartiesten en popbands waaronder Shocking Blue, Golden Earring, Rainbow Train en de mooie meiden van bubblegumpopgroepjes als Luv, Babe en Dolly Dots. Ze stak ook Anouk en Candy Dulfer en talloze andere klanten in het leer. Internationale sterren als Diana Ross ontdekten dikwijls haar ontwerpen via Carla van der Vorsts toenmalige partner modefotograaf Claude Vanheye die in zijn fotostudio in de Jordaan alle grote wereldsterren fotografeerde en kleedde in Carla V, of van tijdgenoten zoals Fong Leng, Frank Govers, Kansai Yamamoto en Thierry Mugler.

Van der Vorst volgde in Den Bosch een tijdje de modeacademie en ging daarna naar de Vrije Academie in Den Haag. In de hippiejaren zestig verwerkte ze lapjes zeemleer tot hippe patchwork jassen. Leer was haar passie en zou dat altijd blijven.

Na een zaak in Den Haag en Voorburg opende in 1987 een inmiddels verdwenen Carla V winkel op het Amsterdamse Rokin. Tot twee jaar geleden verkocht ze met compagnon Marian Janssen haar ontwerpen in een winkel in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Op de tentoonstelling Mode op de planken in 2003 exposeerde Het Haags Gemeentemuseum enkele sexy en stoere artiestenkostuums van Carla V.

Carla van der Vorst wordt zaterdag gecremeerd in Uithoorn, na afloop is er een samenkomst in het Amsterdamse Hilton.

BC P.S. Carla zal je nooit vergeten, geweldig daar aan het Rokin.
Carla, wat niemand kon dat kon jij alleen, met leer modieuze heel stijlvol trendy kleding maken geweldig. Aan het Rokin passen, glaasje wijn erbij en later na het sluiten van de winkel aan het Rokin, met Alfred Lagarde. Geweldig die twee, Carla bloeide weer helemaal op.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: